Vaccinatie nodig?

Vaccinaties nodig ??

 

Zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat je hond goed beschermd is tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis? Dat kan met een eenvoudige test: de VacciCheck

 

De meeste vaccins tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis zijn minimaal 3 jaar werkzaam, daarom wordt deze ‘grote cocktail’ vaccinatie door ons doorgaans eens per 3 jaar gegeven. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar. De VacciCheck-test geeft per ziekte de hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) aan, dit is de maat voor de afweer van uw hond. Afhankelijk van de uitslag kan er op maat worden gevaccineerd of kan er een onnodige vaccinatie worden voorkomen. Als de titer namelijk nog hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig.

 

Er kan niet worden getest op de Ziekte van Weil (Leptospirose) en kennelhoest. De vaccins hiertegen geven namelijk geen langdurige bescherming ( slechts één jaar) en dienen dus jaarlijks te worden herhaald.

 

De VacciCheck is een eenvoudige en betrouwbare bloedtest die kan worden gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole en enting tegen de ziekte van Weil en/of de kennelhoestenting.

 

 

Waneer zou een titerbepaling zinvol kunnen zijn?

  • Voor nog beter vaccinatie ’op maat’, waardoor onnodig vaccineren wordt beperkt. Dit is vooral belangrijk bij dieren die eerder gevoelig of allergisch hebben gereageerd op de grote cocktail of bij zieke dieren met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte of epilepsie.
  • Voor het opstellen van een individueel vaccinatieschema voor pups. De uitslagen van de VacciCheck helpen bij het bepalen van het beste moment om te starten met vaccineren. Maternale immuniteit (die de pups hebben gekregen van hun moeder) speelt hierbij een rol.
  • Om te controleren of vaccinaties zijn aangeslagen.
  • Als check bij honden van één jaar om te weten of er voldoende antilichamen zijn aangemaakt en om te bepalen of een boostervaccinatie zinvol is.
  • Als check bij oudere dieren om te bepalen of ze voldoende beschermd zijn, zodat een overbodige vaccinatie kan worden voorkomen.
  • Om de beschermingsgraad te bepalen indien de vaccinatiestatus onbekend is of bij dieren waarvan de papieren mogelijk niet correct zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden uit het buitenland.

 

 

Kun je met een positieve titerbepaling naar pension,asiel of hondenshow?

Ja met een positieve titerbepaling is deelname aan shows en toegang tot pension of asiel mogelijk. Wanneer de dierenarts aangeeft dat de hond voldoende beschermd is, dan kan een titerbepaling en een verklaring van de dierenarts gezien worden als bewijs dat de hond voldoende gevaccineerd is. De dierenarts dient in het vaccinatieboekje wel aan te geven voor hoe lang de hond beschermd/gevaccineerd is en zo wordt er een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld (aldus Raad van Beheer, Dibevo, KNMvD).

Laatste Nieuws

Openingstijden

Maandag 9:00 - 19:00
Dinsdag 9:00 - 17:00
Woensdag 9:00 - 19:00
Donderdag 9:00 - 17:00
Vrijdag 9:00 - 19:00

     

     ALTIJD OP AFSPRAAK !