Vuurwerkangst bij onze huisdieren

 

 

Met de feestdagen voor de deur, breekt de tijd weer aan van het knallen. Onze huisdieren kunnen daar wisselend op reageren. Bij het ene huisdier merk je totaal niets, terwijl anderen zeer angstig kunnen reageren. Honden kunnen soms heftig blaffen en janken, anderen kruipen weg en weer anderen trillen als een rietje en weten niet waar ze het moeten zoeken.

 

 

 

Hoe om te gaan met uw huisdier en vuurwerk

 

 

 

Als uw hond of kat angstig reageert op vuurwerk, moet u het dier vooral niet troosten!! U beloont dan het angstige gedrag. Het beste is het dier totaal te negeren op het moment van de knal. U moet het laten overkomen alsof het knallen bij de dagelijkse gang van zaken hoort. Ook niet gaan kijken naar het dier of het bestraffen. Negeren is de beste methode.

 

Laat uw hond op zijn vertrouwde plekje liggen en zet eventueel de radio of TV aan om hem wat af te leiden.

 

Laat uw hond rond oud en nieuw of wanneer er knallen zijn altijd aangelijnd uit. In paniek kunnen ze namelijk weglopen en reageren ze meestal niet op uw roepen om terug te  komen.

 

Houdt uw kat binnen op oudejaarsavond en sluit haar eventueel op in een klein kamertje. Zet daar bijvoorbeeld de radio aan. Soms vinden ze het lekker om in een kast te kruipen. Laat het licht aan en doe de gordijnen dicht.

 

Bij vogels helpt het vaak al door een doek over de kooi te hangen.

 

 

 

Therapie mogelijkheden

 

 

 

Gedragstraining is mogelijk met behulp van een cd met vuurwerkknallen en onweersgeluiden. Het gebruik van deze cd kan zeer effectief zijn. Deze cd is bij ons verkrijgbaar voor ongeveer 10 euro. U moet minimaal een maand van tevoren beginnen. Via deze methode leert u uw hond of kat dat deze geluiden helemaal geen reden tot angst zijn.

 

Als u deze cd gebruikt is gedragstherapie tijdens het afspelen van de cd het belangrijkste. De enge geluiden moeten gecombineerd worden met een ontspannen en rustige omgeving. Belangrijk is weer dat u de hond of kat niet gaat troosten als hij angstig is voor het lawaai op de cd, u moet laten zien dat er niets is om bang voor te zijn. Het geluid van de cd moet in het begin zo zacht zijn dat de hond of kat geen angstreacties vertoont. Soms helpt afleiden, dus gaan spelen met de hond of kat en dan tijdens het spel stiekem de cd zachtjes aan zetten. Het geluidsniveau moet langzaam opgevoerd worden.

 

 

 

Indien de hond of kat ook op de zachtste geluiden angstig reageert dan kunt u de cd heel goed combineren met rustgevende verdampers en/of rustgevende medicijnen (clomicalm). Clomicalm werkt angstverlagend, maar het resultaat is pas na enkele weken te zien. Begin dus op tijd hiermee.

 

 

 

Rustgevende verdampers

 

 

 

Bij katten en honden kan een rustgevende verdamper gebruikt worden. Deze verdamper verspreidt feromonen door de ruimte. Dit zijn geruststellende geurstoffen, die mensen niet kunnen ruiken, waardoor de dieren zich meer op hun gemak voelen en minder angstig zijn.

 

Deze verdampers zijn bij ons verkrijgbaar. Het is aan te bevelen om met deze middelen een maand voor oud en nieuw te beginnen.

 

 

 

Kalmerende medicatie

 

 

 

Voor honden en katten die erg bang blijven voor vuurwerk kunnen kalmerende tabletjes gegeven worden. Wij maken meestal gebruik van benzodiazepines met name alprazolam. Soms moeten wij een combinatie maken van meerdere medicijnen. U kunt het beste contact opnemen met de praktijk om voorlichting te ontvangen, wat voor uw huisdier het beste is.

 

Laat uw hond of kat nooit alleen als u kalmerende middelen heeft gegeven!!

 

 

 

 

 

 

 

Laatste Nieuws

Openingstijden

Maandag 9:00 - 19:00
Dinsdag 9:00 - 17:00
Woensdag 9:00 - 19:00
Donderdag 9:00 - 17:00
Vrijdag 9:00 - 19:00

     

     ALTIJD OP AFSPRAAK !